REKLAMA


zapiekanka warzywna z ryżem
2

Fit zapiekanka warzywna z ryżem

Zapiekać w piekarniku możesz praktycznie wszystko. Często pomysły na zapiekanki wychodzą same z siebie gdy otwieram lodówkę. A tam kilka marchewek, cukinia, którą należałoby już zużyć i pół pudełka pieczarek. Tak właśnie powstał pomysł na zapiekankę z ryżem. Fit przekąski to bez wątpienia coś idealnego na szybki posiłek, a zapiekanka warzywna z ryżem może wylądować na Twoim talerzu w porze obiadu, kolacji i śniadania.

Dla mnie to przede wszystkim fajny i prosty sposób właśnie na śniadanie. Tak, tak właśnie na śniadanie. Po nocy spędzonej w lodówce zapiekanka warzywna z ryżem jest idealna do zjedzenia. Odkrawam kawałek, do tego kromka żytniego chleba, odrobina kiełków, dwie łyżeczki hummusu i pyszne śniadanie gotowe.

warzywna zapiekanka ryż

Zapiekanka warzywna z ryżem – przepis

Jak przyrządzić zapiekankę warzywną z ryżem? Najpierw przygotuj składniki:

Składniki:
100 g ryżu (jeżeli masz w paczkach to 1 torebka)
2 duże marchewki
1 duża cukinia
250g pieczarek
2 małe cebule (lub jedna duża)
łyżka oleju
4 jajka
1 słoik ciecierzycy gotowanej (400g)
ser żółty 100g (najlepiej w kostce, ale może być w plasterkach)
Przyprawy: dużo, wszystkie jakie lubisz 🙂 Ja dodaję: sól, paprykę wędzoną, paprykę słodką, pieprz cayenne.

Będziesz potrzebować dodatkowo:
Miskę i tarkę (jak masz maszynkę elektryczną użyj ją do starcia warzyw, będzie łatwiej i szybciej)
Keksówkę o długości 300cm lub dwie krótkie jednorazowe
Trochę masła do wysmarowania keksówek i bułkę tartą do oprószenia

warzywa fut przekązki biżuterialumia

Zapiekanka – jak ją zrobić krok po kroku

1. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce oleju.
2. Pieczarki pokrój w drobne paseczki, kostkę lub inne ulubione kształty 🙂 i dodaj do cebuli. Smaż, aż staną się lekko brązowe.
3. Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach (nie musisz ich obierać).
4. Ciecierzycę ze słoika możesz również zetrzeć, jeżeli używasz elektrycznej tarki. Jeżeli nie masz tarki, możesz ją zblendować.
5. Do startych warzyw i ciecierzycy dodaj pieczarki z cebulą. Wsyp ryż i jajka oraz dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj.
6. Keksówki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą (dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem zapiekanki z blaszki).
7. Przełóż masę do blaszek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut.
8. W tym czasie ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach (akurat w lodówce miałam tylko w plasterkach, więc użyłam taki, ale lepiej jest zetrzeć ser i posypać jednolicie na wierzchu, dzięki temu nie trafi Ci się twardy ryż)
9. Po 40 minutach posyp zapiekankę serem i włóż ją ponownie na kolejne 30 minut

zapiekanka warzywna posypana serem

Po tym czasie ciesz się daniem, które bez wątpienia starczy Ci na kolejnych parę dni. Jedz ją na obiad, śniadanie lub kolację. Jest to przede wszystkim pomysł na dostarczenie organizmowi dużej ilości zdrowych warzyw.

śniadanie z warzywną zapiekanką

komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *